Eenhart

The sacred Path we walk upon, with every step we take.

Je wordt geboren en je gaat dood. En daartussen ligt het Pad wat wij dan hebben afgelegd. Het is telkens weer aan jou en mij om te kiezen wat we doen. Nemen we de afslag. Kiezen we voor het avontuur of voor de zekerheid. Of voor een combinatie daarvan. Werken bij een bank of verzekeringsmaatschappij of als ambtenaar en abseilen, duiken en bungeejumpen in de vakanties?  

Het Pad is de Weg die we lopen. When you take the high road and I take the low road, then .... Het smalle pad en het brede pad. Het zijn keuzes die we maken en soms lopen we op de brede weg in kolonne met vele anderen, soms eenzaam alleen in de Pyreneën richting Santiago de Compostella. Of in de heuvels van Manataka, Hot Springs, Arkansas in de U.S.A. 

Er staan geen richtingaanwijzers. Je kan anderen volgen. Je kan je eigen weg bepalen. Je kan blijven zitten waar je zit en je niet verroeren. Loop je je Pad zoals je ouders dat voor ogen hadden of heb je zo in je leven je eigen Pad gevolgd? Op kruispunten zul je moeten kiezen. Je kan even gaan kamperen en afwachten wat er verder zo al langs komt en wat die allemaal doen, maar uiteindelijk beslis je toch zelf om links de berg op, rechtdoor over de weg, of rechtsaf het dal in te gaan. Vaak kiezen we er voor om met anderen mee te gaan. Dat voelt veiliger. Gewoon stil blijven staan kan ook. Per slot van rekening blijft het leven constant veranderen, dus dat brengt op zich al de nodige beweging met zich mee.   

Religies willen graag je Pad voorschrijven. Dan is het duidelijk wat je zo al in je Leven doet. Dat werkt twee kanten op. Voor de deelnemer geeft het de zekerheid dat hij/zij in het gezelschap van anderen is, voor de organisatie dat er een soort groepslichaam is, waaruit het altijd wat lastiger is je uit los te maken. In het boeddhisme is het Pad overduidelijk omschreven: "There is no way to peace; peace is the way."  De Fourth Noble Truth in het boeddhisme is 'that there is a way, a methodology, for realizing this life of joy, and it is called the Eightfold Path: Right understanding, aspiration, speech, conduct, livelihood, effort, mindfulness and concentration.' 

Zodra je de religies, of andere normen/waarden systemen, loslaat zal je je eigen Pad moeten gaan zoeken en volgen, net als Hans en Grietje. Je zal hulp vinden van guru's, leraren, mentoren, de natuur, gidsen, je innerlijk kompas, etc. Maar uiteindelijk gaat het erom wat wel goed voelt en wat niet en wat je Geweten en je Hart er van vinden.