Eenhart

Onze Ziel is Licht, maar heeft wel degelijk een energie. Omdat iedereen voor die 12000 hemelse pennies wat anders koopt, voelt iedere ziel anders aan. In die megastore liggen uiteraard wel wat standaardprodukten en het is altijd veiliger om je maar niet teveel te specialiseren -stel je voor dat ze juist jouw specialisatie niet nodig hebben- maar uiteindelijk heeft iedereen voor 12000 hemelse pennies energie bij zich.

Elke cultuur kent het begrip Ziel. In de ene cultuur is het begrip Ziel verder onderzocht en ontwikkeld dan in de andere, maar elke cultuur heeft kennis over de Ziel. Zo kende men in Egypte 9 verschillende zieledelen en stelt Daan van Kampenhout in zijn boek 'De beelden van de ziel' dat de mens over een meervoudige ziel kan beschikken. Verder is het vast ook niet zo dat er maar éen type Ziel zal bestaan. "We may be equal, but we are definitely not the same" zoals Barbra Streisand in New York zei.  

Van andere culturen weet ik niet veel, maar met de zielesymboliek van de natuurculturen heb ik ondertussen wel voldoende ervaring opgedaan ........  

Ik heb een vrouw geholpen van haar depressie af te komen. Ze wilde me betalen maar ik wilde geen geld maar de video van Dances with Wolves van Kevin Costner. Ze gniffelde en vond het een koopje. Pas later toen ik mijn naam Sagonige Wehaly Dvga, Blue Eagle Flies, had gekregen begreep ik waarom ik die video wilde en niet haar geld. Het hebben van een Naam is zó helend en rustgevend. Het geeft exact aan welke ziele-energie ik bij me draag en daarmee dus wie ik ben, waar ik (niet) goed in ben en en wat mijn Ziel belangrijk vind. Met zo'n Naam is het logisch dat ik makkelijk van bovenaf naar zaken kijk en details pas interessant vind als ik weer zo'n beetje beneden ben.

Nu is een Naam wat anders dan een Totem. Een Naam blijft als specifieke aangeboren Kracht altijd bij je en is onvervreemdbaar. Een Totem is een hulpkracht die je tijdelijk mag gebruiken als spiegel om de Kracht van die Totem in je op te nemen. Als je moeilijk in actie komt, helpt het je om Antilope als Totem te hebben. En als je grote obstakels moet overwinnen is Olifant je man (Ganesh in de Hindoestaanse mythologie). Maar het is niet zo dat jij je Totems kan kiezen. Zij kiezen jou en komen vanuit het onbewuste naar je toe om hun hulp aan te bieden. Mijn eerste Totem was Antilope, maar ik had geen idee hoe dat dier er uit zou moeten zien. Het enige wat binnenkwam was het woord 'Antilope'. Geen idee wat het was! En ik zat daar maar te denken dat het een Ezel moest zijn.

De natuur helpt soms ook heel direct. Daags voor een Zweethutceremonie lag er op een -op zijn zij liggende- afgezaagde plak van een boom een dood jong waterhoen. Er waren in geen weken mensen op de plek geweest dus moest het daar wel door een roofvogel zijn achtergelaten. Wij hebben het laten liggen, maar uiteindelijk was het een van de deelnemers aan de ceremonie die het heeft opgenomen en begraven. Voor het begin van de ceremonie kwam de betrokken deelnemer naar me toe en vertelde dat hij bang was voor het donker in de Hut en graag dicht bij de deur wilde zitten. In de Hut kwam hij langzaam tot rust en vertelde dat hij 2 keer in zijn leven tussen wal en schip was geraakt en beide keren bijna was verdronken, volledig in paniek niet meer wetend wat boven en onder was in het donkere water. De deelnemer was er zich helemaal niet van bewust dat hij zich al had verbonden met de Kracht van het Waterhoen, dat uiteraard uitstekend de weg weet in elk donker water.  De natuur wist al dat deze deelnemer zou komen en had het Waterhoen al op zijn Pad gebracht om hem te ondersteunen en helen en volledig onbewust was de deelnemer het contact aangegaan.   

Ik heb me ooit vrijwillig onderworpen aan een psychologisch onderzoek om te kijken of ik nog wel 'normaal' was als ik zulke rare dingen meemaakte. Op de dag van het eerste gesprek met de psycholoog vond ik langs de kant van de snelweg een prachtige onbeschadigde kerkuil. Zo een met van die koninklijke stippeltjes en een Hart in haar gezicht. Zo mooi. De Uil staat voor Wijsheid die van binnenuit komt en de Weg weten in het donker. Een signaal vanuit de Natuur dat ik én 'normaal' kan zijn én een Wijsheid kan hebben die van binnenuit komt. En zo is het ook.   

Alles in de natuur kan een Totem zijn; planten, dieren, bomen, zelfs bergen en rivieren. Als je er op resoneert kan het helend werken en kan je de Kracht van dat natuurfenomeen in je opnemen. De Indianen noemen het ook wel Medicine.