Eenhart

Symbolen kunnen ongelooflijk krachtig worden. Zie het Kruis. Helaas zijn er vele miljoenen mensen slachtoffer geworden van het zwarte gebruik van symbolen en dat is erg genoeg en het zal nog wel niet klaar zijn. Ik ken dat soort gebruiken niet en weiger er energie aan te besteden. Genoeg dus daarover. 

Symbolen zijn in beeld gegoten ´vertalingen´ van bestaande energièn.  Het Hart staat voor Liefde. Een gebalde vuist voor Kracht. Een opgeheven hoofd voor Trots. Omdat de zielewereld nu eenmaal een taal kent die wij niet machtig zijn, moet zij proberen aan te sluiten op het referentiekader wat wij wél hebben. En daarom gaan ze vaak over tot het gebruik van binnen die cultuur passende symbolen. Als er binnen die cultuur wordt gepraat en gecommuniceerd over die symbolen kan het zelfs zo zijn dat die symbolen vaste betekenis gaan krijgen. In onze cultuur staat het huis in dromen veelal voor je eigen lijf. En een auto, motor of fiets voor je energie. Soms droomde ik over een huis met 6 verdiepingen en als ik ze dan ging tekenen bleek het over mijn 6 onderste chakra´s te gaan. Een beeld van een Totempaal die scheef in de lucht hangt is ook leuk; zelfs wij hollanders zouden kunnen snappen dat die Totempaal in de Aarde moet staan. 

De Heilge Maagd Maria staat symbool voor het incarnatiekanaal. Om (delen van) de Ziel te ontvangen hoeft ze nu eenmaal niet bevrucht te worden. Maria is bezig met het energetische en niet met het materiële.  De Lakota kennen het prachtige verhaal van White Buffalo Calf Woman, die de Indianen o.a. weer doet beseffen dat zij een verbinding zijn tussen Hemel en Aarde zijn -het Kundalini-kanaal-, en dat ze zichzelf kunnen reinigen door het roken van de Heilige Pijp. De Pijp of de Fluit komt in vele culturen voor als symbool voor het Kundalini-kanaal, waaromheen bijvoorbeeld de Soefi´s hun werveldans opbouwen. De grote laatste medicijnman van de Lakota, Fools Crow, noemde zichzelf een Hollow Bone. 

Het getal 7 is een symbool op zich geworden. De piramide van Djoser heeft 7 treden waarvan de onderste in de Aarde ligt. De Zweethut kent 7 horizontale lagen en het Kundalini-kanaal van de mens loopt langs 7 door materie ingekapselde chakra's. Zoals laatst iemand tegen me zei staat de Bijbel vol met het getal 7. In India lopen de man en vrouw bij een huwelijksceremonie samen 7 keer rond de Vlam (als ik het niet goed heb, corrigeer me, ik ben géén cultuurexpert!). 

Een Paard staat veelal voor Kracht en een Dolfijn voor plezier en ik merk dat ik hier al snel in de mij bekende sjamanistische beeldentaal terechtkom. Maar laatst zag ik ´draaiende wielen´ en dat komt weer  uit de boeddhistische  of hindoeistische symboliek van de karmawielen, wat in de Tarot weer wordt verbeeld door het Rad van Fortuin. Jung heeft ongelooflijk veel werk verzet op dit gebied en het is terecht dat er een revival is van de jungiaanse psychologie ...... We kennen allemaal de sprookjes 'Japie en de Bonestaak' en 'Vrouw Holle', overduidelijke beschrijvingen van de Rode Weg, maar ook de Wildeman en de Arthur en Parcival legendes waarbij de jongeling 'het bos in wordt gestuurd' om zijn Kracht te gaan vinden en zijn initiaties te ondergaan. 

De leukste vind ik nog altijd nog de steentjes en broodkruimels van Hans en Grietje. We worden opgevoed en leggen allemaal materiële herkenningspunten vast. Als we flink in de Put hebben gezeten gaan we op de Weg Terug en kunnen we de pijnen en trauma´s ons aangedaan door onze vader en moeder, broers, zussen, anderen in de omgeving, maar ook zaken als armoede, honger, oorlog nog als fysieke reden duiden. Maar op een gegeven moment hebben we al die oude shit opgeruimd, hebben we vergeven en vergeten en dan zijn opeens de materiële steentjes op. En de broodkruimels zijn weg! Tja, vanaf dat moment is er dan geen houvast meer aan het afleggen van de weg, maar zal het op intuitie en vertrouwen moeten. Nu kan je niemand meer de schuld geven. Je loopt écht helemaal alleen je eigen weg, en zelfs jij kent hem niet. 

'De terugkeer van de Koning' van Ton van der Kroon is voor mannen een goed boek en vanuit de Jungiaanse school heeft Marie Louise von Franz het boek ´De vrouw in het sprookje´ geschreven. Ook wel  interessant natuurlijk, die prinses die daar in die glazen kist ligt te wachten totdat een Prins vanaf een wit paard haar wakker gaat kussen. Wauw, wat een verantwoordelijkheid voor die Prins, denk ik dan als man .......  Lekker laten liggen maar. Dan maar geen prinses. Of ik zoen haar gewoon niet.