Eenhart

De meest helende en helpende woorden die ik ooit heb gehoord, werden gesproken door de prachtige sjamane Ivana Caprioli. Ze zei: "Iedereen helpt je, Gerard."  

In feite is dit al de essentie van het sjamanisme.

Ivana bedoelde hiermee dat alles dat en iedereen die ik tegenkom in mijn leven wil dat ik mijn Zieleopdracht uitvoer en me daarvoor met de hun beschikbare energie ondersteunt. Ik krijg telkens exact wat ik nodig heb. Die werkelijk schizoïde-neurotische externe projectmanager die een paar jaar geleden op mijn pad kwam dus ook. En mijn 2 total-loss motor-ongelukken. En ik wist het. De woorden van Ivana zaten in mijn systeem gegrift en ik heb de gevolgen van de ontmoetingen niet bevochten. Ze deden pijn, dat wel. Maar ik heb het laten gebeuren. De energie van al die gebeurtenissen binnen laten komen en de pijn ervan geleefd. 

De sjamanen weten dat alles Éen is en dat álles betekenis heeft. Elke ontmoeting, elk handelen, elk wachten, elk gedrag dat we tegenkomen helpt ons bij het Helingsproces waar wij als Mensheid mee bezig zijn. Veel mensen in Nederland doen aan sjamanisme en ik neem aan dat ook de heksen en druïden op een dergelijke manier naar het leven kijken. Wij zijn gewoon nog natuur. We zijn een samensmelting van een zaadje en een eitje, op wonderbaarlijke wijze groeien wij in de buik van onze moeder, ergens in die 9 maanden springt de Vonk naar binnen en zijn we opeens niet meer alleen vlees, botten, spieren en pezen, maar zomaar opeens zijn we een Mens! We worden geboren, we drinken van de moederborst, we poepen en plassen en zijn net als alle dieren en bomen en andere wezens uit de natuur echt volledig verbonden daarmee. Maar daarnaast hebben we ondertussen ook nog eens een bewustzijn en verstand ontwikkeld. We zijn méér dan 'alleen maar natuur'. 

Die natuurkant van ons wordt in de literatuur vaak onze donkere kant genoemd, maar hoe donker is het, als je je voelt als een vlinder, of een otter, of als een klein aapje dat slingert van tak naar tak. Of als een mooie grote kat, die geruisloos door het struikgewas sluipt. Is dat donker? Of is dat gewoon mooi en leven?

Mijn moeder ging in 2002 net voor Pinksteren dood en werd na Pinksteren begraven. Tussendoor ging ik op Goede Vrijdag naar de viering van de 13 Staties van Jezus kruistocht. Ik weet me nog goed te herinneren dat ergens in die viering de voorganger zei: '.... en omdat de mens geen weet meer heeft van de helende krachten van en verbindingen met de natuur heeft de Kerk deze maar overgenomen, zodat de mens daar alsnog de vruchten van kan plukken.' Wauw, wat een bekentenis! We weten allemaal dat de kerken zijn gebouwd op de krachtplekken die al van oudsher door de natuurlijke bewoners werden gebruikt en de gruwelijke daden van de kerstening om alle Moeder Aarde kennis te vernietigen en de Moeder Aarde krachten er (letterlijk) onder te krijgen en te houden. Ga maar eens in Margut kijken in de Ardennen. Daar is een plek waar trots wordt vermeld dat daar door een monnik de Godin Arduina is verslagen en is een compleet Golgotha neergezet met vloeken en alles er op en eraan om de Godin van de Ardennen ook werkelijk onder controle te houden. Hoezo, Christendom, brenger van de blijde boodschap? 

Sjamanisme bevat de kennis van het feit dat we allen verbonden zijn via dat Éne en dat alles wat we doen bekend is en invloed heeft.  En sjamanen weten dat en staan open voor de boodschappen die vanuit dat Éne worden gezonden. En werken -als het integere zijn, natuurlijk, maar dat moet je zelf maar checken- volledig in dienst van het Licht en het Grote Plan.