Eenhart

Het duidelijk of zelfs overduidelijk neerzetten van statuswijzigingen zijn zó belangrijk. Niet alleen voor de buitenwereld en voor je Lichaam en Geest, maar ook voor je Ziel: om jouw Ziel te laten weten dat jij met je ontwikkeling bezig bent en je weer een stap hebt gezet. 

Geboorte, trouwen en doodgaan zijn in onze cultuur dé momenten om iets ritueel vorm te geven, maar er valt echt heel wat meer te vieren: wat dacht je van de eerste keer bij mama weg, de eerste keer met de papa's mee, je eerste zaadlozing of je eerste menstruatie, de eerste keer echt met de mannen op stap, de eerste keer vrouw zijn met de vrouwen, je eerste intieme lichamelijke contact met het andere geslacht? Jouw eerste baan. De eerste keer op eigen benen?   

Zat gelegenheden om krachtig en met overtuiging neer te zetten ipv 'het maar zo'n beetje te doen'. In de tantrische culturen is het heel normaal om een kind volledig voor te bereiden op de eerste lichamelijke contacten met het andere geslacht. Hier in het westen verstoppen we ons - alsof het toch eigenlijk toch niet écht gaat gebeuren - en we laten onze kinderen het maar uitzoeken. Om in het echie te mogen autorijden moet je 35 praktijklessen doen, maar het lichaam van een meisje of een jongen gaan aanraken mag met alleen wat technische theorie op zak. Alsof je dan geen ongelooflijke brokken kan maken, die letterlijk levenslang kunnen blijven nadreunen. Wauw, wat een ellende. Een jongen krijgt zijn eerste zaadlozing en krijgt hij dan de gelegenheid om dat te laten zien, daar trots op te zijn? Zou het niet prachtig zijn als hij met trots zijn eerste zaad kan laten zien en laten weten dat hij vanaf nu geslachtsrijp is geworden? 

Initiaties zijn er voor bedoeld om de betreffende overgangen aan alles en iedereen te tonen 'ik ben nu geen jongen meer, maar een jonge man', en te bekrachtigen, ´kracht te geven', en als gemeenschap te vieren en er blij mee te zijn. 

 

NB: ik ben geen expert op het gebied van initiaties in andere culturen. De joodse besnijdenis is ongetwijfeld een mooi ritueel en als ik goed mijn best doe kan ik er nog vast wel wat meer bedenken. Bovenstaande is dan ook geen aanval op welke cultuur of religie dan ook, maar alleen maar een pleidooi van het weer gaan neerzetten van die in het leven van elk mens voorkomende statusovergangen. Ik ben zelf RoomsKatholiek opgevoed en daar werden de jeugdinitiaties vervangen door het Vormsel en de eerste Communie. Tja, dat is wel wat anders dan bungeejumpen of je eerste konijn schieten.