Eenhart

John Cleese heeft een boekje geschreven met de titel "Hoe overleef ik mijn familie." En eerlijk is eerlijk, het is een hele klus. Wie ooit gezien of meegemaakt heeft wat er in een familie-opstelling (van Hellinger) allemaal aan prut boven komt drijven weet wat ik bedoel. 

Een familie heeft een familieziel. Elke familie is anders en elke familie draagt dan ook een andere energie met zich mee. Ik heb nu een voorouderaltaar in huis staan wat ik vol trots laat zien aan mijn gasten, maar ik ben dan ook al sinds 1998 bezig met het helen van die ziel. Geen idee overigens of die écht helemaal schoon is, maar de voor mij relevante delen zijn dat in ieder geval wel en dat is erg lekker. Heerlijk om me zo gesteund te voelen door mijn voorouders. 

Tja, maar weer even terug naar af. Je trekt met je boodschappenmandje aan je arm bij je ouders in, maar wat blijkt nou. Het is daar helemaal niet zo lekker als daar boven in die megastore. Wat blijkt: ook jouw ouders hebben ieder maar voor 12000 hemelse pennies mogen shoppen. Misschien hebben ze wat bijgeleerd, maar echt volmaakt zijn ze nu bepaald niet. Maar je hebt wél alles nodig. Per slot van rekening ben je een behoeftige baby die een groot kado komt brengen! Dus je komt tekort ... waardering, liefde, aandacht, quality time, moedermelk, vadersteun. Ach, zoals laatst iemand tegen me zei: "Het is van alle generaties.'  De ouders geven wat ze hebben (meer hebben ze nu eenmaal niet) maar voor het kind is het niet genoeg. Die heeft gewoon recht op álles. Want bij haar vriendinnetje hebben ze wel .... en bij zijn tante waar hij mocht logeren hadden ze op vrijdagavond  altijd ...